screensize: 
xs
sm
md
lg
Gratis bezorging vanaf €50!
Voor 21:00 besteld op werkdagen, volgende werkdag bezorgd

8 aandachtspunten voor het sporten bij diabetes


Of u nu flink gaat sporten of een eind gaat wandelen; met diabetes is het verstandig voorbereidingen te treffen voordat u gaat bewegen:
 
  1. De bloedsuikerspiegel meten vóór, tijdens en na het sporten. Meten is weten!
  2. Zorg dat u normale bloedglucosewaarden hebt vóór het sporten. Voor iedereen zijn deze waarden anders; bespreek met uw behandelaar wat voor u de juiste waarden zijn. 
  3. Indien u insuline spuit voor het sporten, spuit bij voorkeur niet in lichaamsdelen die u intensief gaat gebruiken. Door de inspanning zal de doorbloeding daar toenemen, wat zorgt voor een versnelde opname. Hierdoor kan - afhankelijk van de intensiteit van de beoefende sport - een hypo ontstaan.
  4. Zorg ervoor dat u tijdens het sporten altijd druivensuiker of vloeibare glucose bij de hand heeft in verband met mogelijke hypo’s. 
  5. Na het sporten blijft de glucoseopname meerdere uren verhoogd. Hierdoor kan het bloedglucoseverlagende effect van bewegen langdurig aanhouden. Heeft u enkele uren voor het slapen gaan gesport? Controleer dan de bloedglucosewaarde voor het slapen nog even en eet zo nodig  extra koolhydraten. Soms kan vòòr en/ of na het sporten aanpassing van uw insulinedosering nodig zijn; bespreek dit met uw behandelaar.
  6. Regelmaat! Voor een constante bloedglucosespiegel is regelmaat van groot belang. Constante hoeveelheden en vaste tijdstippen voor voeding, medicatie en sport zijn erg belangrijk. Probeer hier goed op te letten.
  7. Informeer mede-sporters dat u diabetes heeft, zodat zij weten hoe zij u kunnen helpen in het geval dat dit onverhoopt nodig is.
  8. Gebruikt u een insulinepomp? Dan heeft u extra opties zoals het aanpassen van de basaalsnelheid of het tijdelijk afkoppelen van uw pomp. Overleg dit met uw behandelaar.

Speciaal voor de pompgebruikers die regelmatig sporten, heeft Allesvoordiabetes.nl een aantal handige artikelen in het assortiment, zoals pomptassen, draagbanden en T-shirts met geïntegreerde zakjes.

  Bekijk de sportartikelen